Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αλωπεκία

Ο Κύκλος Ζωής των Μαλλιών:

Σε όλο το ανθρώπινο σώμα υπάρχουν περίπου 5.000.000 τρίχες. Από αυτές 1.000.000 βρίσκονται στο κεφάλι κι από αυτές 100.000 - 150.000 βρίσκονται στο κρανίο (τριχωτό της κεφαλής).

Στο τριχωτό της κεφαλής, υπάρχουν κατά μέσο όρο περίπου 55.000 – 60.000 θυλακικές μονάδες, που αποδίδουν 100.000-150.000 τρίχες. Κάθε τριχοθυλάκιο περιλαμβάνει από 1 έως 4 συνήθως τρίχες. Ο κύκλος ζωής των μαλλιών είναι ασύγχρονος και αποτελείται από 3 φάσεις:

Φάση της Ανάπτυξης ή Αναγένεσης

Σε αυτή τη φάση ανήκει προσεγγιστικά το 80-85% των τριχών, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό των μαλλιών. Έχει διάρκεια 2 έως 6 χρόνια. Τα τριχοθυλάκια που ανήκουν στη φάση της ανάπτυξης χαρακτηρίζονται από έντονη δραστηριότητα και βρίσκονται σε αρκετό βάθος στο δέρμα, στο ύψος του επιδερμικού λίπους.

Τα μαλλιά που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης έχουν έντονο χρώμα, μεγαλώνουν καθημερινά περίπου κατά 0.035cm, διατηρώντας αυτό το ρυθμό ανάπτυξης σε όλη τη φάση της αναγένεσης.

Φάση της Κατάπτωσης ή Καταγένεσης

Αμέσως μετά τη φάση της αναγένεσης, η τρίχα εισέρχεται στη φάση της καταγένεσης. Διαρκεί περίπου 2 έως 3 εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο σταματά η δραστηριότητα των τριχοθυλακίων και η κυτταρική διαίρεση. Τα τριχοθυλάκια συρρικνώνονται σε μέγεθος, παύει η περαιτέρω ανάπτυξη της τρίχας και προετοιμάζεται για απόπτωση. Κατά προσέγγιση, το 1 με 2% του συνόλου των μαλλιών βρίσκεται στη φάση της καταγένεσης. Στην ουσία πρόκειται για μεταβατικό στάδιο, που προετοιμάζει τα μαλλιά να εισέλθουν στη φάση της τελογένεσης.

Φάση της Ανάπαυσης ή Τελογένεσης

Τo στάδιο της ανάπαυσης διαδέχεται το στάδιο της κατάπτωσης και διαρκεί περίπου 100 μέρες (3-4 μήνες). Τα τριχοθυλάκια αδρανούν, η τριχοφυΐα αναστέλλεται και οι τρίχες παραμένουν στα τριχοθυλάκια αλλά παύουν να αναπτύσσονται και τελικά αποπίπτουν. Περίπου 15% των μαλλιών ανήκει στη φάση της τελογένεσης.

Φυσιολογική Αλωπεκία

Η καθημερινή απώλεια 50-100 τριχών θεωρείται φυσιολογική και αποδίδεται στο γεγονός ότι ο κύκλος ζωής των τριχών είναι ασύγχρονος και καθημερινά κάποιες από τις τρίχες που βρίσκονται στη φάσης της τελογένεσης αποπίπτουν. Φυσιολογική περίπτωση αλωπεκίας αποτελεί και η εποχική τριχόπτωση, που παρατηρείται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο, ως αποτέλεσμα της αντίδρασης των τριχοθυλακίων στις εποχιακές επιδράσεις του περιβάλλοντος.

Αλωπεκία

Αλωπεκία λέγεται η τέλεια έλλειψη ή και η αραίωση των τριχών της κεφαλής ή και του σώματος λόγω πτώσεως και σπάνια λόγω αγενεσίας. Η αλωπεκία αποτελεί τη συχνότερη διαταραχή τριχοφυΐας και παρουσιάζεται σε διάφορους τύπους, ανάλογα με τη μορφή, τη βαρύτητα ή τη διάρκεια του φαινομένου. Οι αλωπεκίες διακρίνονται: σε διάχυτη (απώλεια τριχών από όλο το τριχωτό της κεφαλής), περιγεγραμμένη (κατά πλάκες) και ολική αφενός και σε παροδική και μόνιμη αφετέρου καθώς και σε ουλωτική και μη ουλωτική. Οι δύο βασικές κατηγορίες είναι η ουλωτική και η μη ουλωτική.

Ανδρογενετική Αλωπεκία

Αποτελεί την πιο ευρεία μορφή ανδρικής τριχόπτωσης και είναι υπεύθυνη έως και για το 95% των περιπτώσεων αλωπεκίας. Εμφανίζεται ως αραίωση στο μπροστινό, στο επάνω τμήμα και στην κορυφή του τριχωτού και ξεκινά στην εφηβεία, στη 2η ή στην 3η δεκαετία του άντρα. Το πίσω μέρος και τα πλαϊνά του τριχωτού διατηρούν στο μεγαλύτερο ποσοστό την υπάρχουσα τριχοφυΐα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το 50% των ανδρών (καυκάσιας φυλής) στην ηλικία των  40 ετών εμφανίζουν ανδρογενετική αλωπεκία, ενώ το ποσοστό αυτό στην ηλικία των 70 φτάνει στο 80%.

Στις γυναίκες η ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται στα τέλη της 3ης δεκαετίας της ζωής τους (πρώιμη) ή μετεμμηνοπαυσικά (όψιμη) και είναι λιγότερο συχνή σε σχέση με τους άνδρες. Στις ηλικίες 20-30 ετών το ποσοστό των γυναικών με ανδρογενετική αλωπεκία υπολογίζεται σε 6%-12%, ενώ σε ηλικίες μεγαλύτερες των 70 ετών σε 40%-55%.

Θεραπεία

Οι θεραπείες της ανδρογενετικής αλωπεκίας διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

 • Τοπικές θεραπείες - Μινοξιδίλη
 • Συστηματική θεραπεία - Φιναστερίδη, Δουταστερίδη κ.ά.
 • Χειρουργική διόρθωση - Μεταμόσχευση τριχοθυλακίων
 • Τεχνικές camouflage - Χρήση spray που βάφει το δέρμα του τριχωτού, χρήση spray που με ηλεκτροστατική προσκόλληση αυξάνει το πάχος των τριχών, περούκες από συνθετική ή φυσική τρίχα.

Νεότερα δεδομένα

Η αντιμετώπιση της έντονης τριχόπτωσης αποτελεί μία ανάγκη η οποία ακόμη δεν έχει επιλυθεί αποτελεσματικά, υπάρχουν περιορισμένες καινοτόμες προτάσεις και τα ποσοστά ικανοποίησης είναι αρκετά χαμηλά.

Η κυκλοφορία του CG210 αποτελεί μία παγκόσμια καινοτομία, διότι διαθέτει ένα μοναδικό μηχανισμό δράσης που αντιμετωπίζει την τριχόπτωση με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο σε άνδρες και γυναίκες.

Ο μοναδικός και καινοτόμος μηχανισμός δράσης του CG210 διακρίνεται σε τρία μέρη:

 • Μοριακό: Αποκατάσταση των επιπέδων της αντιαποπτωτικής πρωτεΐνης Bcl-2 πλησίον των φυσιολογικών τιμών (+89%).
 • Κυτταρικό: Αύξηση των κυττάρων Langerhans (+74%) τα οποία εξασφαλίζουν την ανοσολογική απάντηση και ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση.
 • Κοσμητικό: Αύξηση των επιπέδων του κολλαγόνου (+67%)  με αποτέλεσμα την καλύτερη εμφύτευση των τριχών και την μείωση της πρόσβασης εξωτερικών μολυσματικών παραγόντων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η τριχόπτωση επανέρχεται στο φυσιολογικό σε λιγότερο από 44 ημέρες. Ο μηχανισμός δράσης είναι ισοδύναμα αποτελεσματικός σε άνδρες και γυναίκες. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τοπική του εφαρμογή αυξάνει την πυκνότητα των τριχών στη φάση της αναγένεσης (ανάπτυξη) και μειώνει σημαντικά τον αριθμό των τριχών στη φάση της τελογένεσης (απώλεια).

Το προϊόν είναι ένας συνδυασμός δραστικών συστατικών με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη τριχών και στην τριχόπτωση. Τα κύρια συστατικά του είναι:

 • Εκχύλισμα  Allium Cepa
 • Εκχύλισμα  Citrus Limonum
 • Εκχύλισμα  Theobroma Cacao
 • Εκχύλισμα  Paullinia Cupana

Το προϊόν κυκλοφορεί σε διαφορετικές συσκευασίες για άνδρες και γυναίκες. Κάθε κουτί περιέχει 80ml τοπικού διαλύματος σε μορφή εκνεφώματος για εξωτερική χρήση.

Η δοσολογία σε ανδρική ή γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία είναι 5 έως 10 ψεκασμοί 2 φορές ημερησίως για 9 μήνες και στη συνέχεια 1 φορά την ημέρα σε ολόκληρο το υγρό ή ξηρό τριχωτό της κεφαλής. Το φιαλίδιο των 80ml καλύπτει αγωγή διάρκειας 4 έως 8 εβδομάδων. Στην περιστασιακή τριχόπτωση και σε λεπτές ή αδύνατες τρίχες η δοσολογία είναι 5 έως 10 ψεκασμοί 2 φορές ημερησίως σε ολόκληρο το υγρό ή ξηρό τριχωτό της κεφαλής. Ελάχιστη διάρκεια αγωγής 6 εβδομάδες.

Το προϊόν είναι ασφαλές και καλά ανεκτό, και έχει δερματολογικά ελεγχθεί. Είναι υποαλλεργικό, δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές, paraben ή γλυκόλη. Δεν είναι ελαιώδες και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη.

Διεθνής εμπειρία από το CG 210

Μετά από την ανάλυση των κλινικών μελετών και των χαρακτηριστικών του προϊόντος το CG 210:

Κυκλοφορεί στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο) από το τέλος του 2013 με το brand name Oenobiol από την Sanofi. Στη Γαλλία τον πρώτο μήνα της κυκλοφορίας του προϊόντος ο μέσος νέων χρηστών ήταν 1.000 την εβδομάδα.

Στην νοτιοανατολική Ασία (Ταϊλάνδη, Σιγγαπούρη, Ταϊβάν, Μαλαισία, Βιετνάμ, Ινδονησία, Χονγκ-Κονγκ) κυκλοφορεί από τον Οκτώβριο του 2014 με το brand name CG 210 από την Abbot Laboratories

Στην Αυστραλία, Ελβετία, Ρωσία, Ιαπωνία, Καναδά, Κίνα, Βραζιλία, Ν.Αφρική, Μεξικό, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Κολομβία, Ινδία, Κορέα και Φιλιππίνες ανέλαβε την κυκλοφορία του η Galderma pharmaceutical με το brand name CG 210.

 

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 24,
Ελληνικό, Αττική 16777, Ελλάδα

 • Email: info@libytec.gr
 • Τηλέφωνο: +30 210 9609960
 • Φαξ: +30 210 9638438

Image

Image

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ